Prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru
Prefață la Fețele durerii. Apel la memorie, în Rotonda valahă, anul III, nr. 8, Ianuarie-Martie 2018, p. 270.
Tânărul scriitor Daniel Lăcătuș, născut în 1988, absolvent al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, unde a urmat jurnalismul, ne propune un demers istoric intitulat inspirat Fețele durerii. Apel la memorie, având subtitlul Personalități decedate în închisorile comuniste. În fapt, vorbim despre primul volum dintr-o serie mai amplă pe care domnul Lăcătuș își propune să o prezinte publicului.
Sigur, în ultimul sfert de veac, după căderea regimului comunist, a apărut o bogată literatură de specialitate, cu unele titluri remarcabile, rod al cercetărilor în arhivele fostelor organe represive, precum și o memorialistică care se constituie într-un izvor bogat pentru cercetători.
Pe lângă studiile monografice se remarcă și un număr important de dicționare, între care amintim aici doar pe cel coordonat de Floarea Dobre, în cadrul unui colectiv de cercetători de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Membrii C.C. al P.C.R., 1945 – 1989. Dicţionar, Bucureşti, 2004, și pe cel editat de aceeași Floarea Dobere, împreună cu Alessandru Duțu, Drama generalilor români, 1944 – 1964, Bucureşti, 1997.
Prin urmare, demersul științific al domnului Daniel Lăcătuș trebuie privit în contextul muncii de recuperare a trecutului recent, instituționalizat în România pentru prima dată prin proiectul Memorial Sighet, datorat soților Ana Blandiana și Romulus Rusan, ultimul părăsindu-ne chiar anul acesta. Un astfel de volum poartă în mod inevitabil pecetea autorului, care își asumă nu doar maniera în care redactează fișele individuale, dar mai ales selectarea personalităților ce urmează a fi incluse în volum.
Lucrarea pe care o prefațăm este rodul muncii de ani buni a autorului, fapt care poate fi lesne observat prin trimiterile bibliografice în cazul fiecărei personalități incluse în volum. Despre marea majoritate a acestora sursele folosite sunt extrem de generoase, după cum în alte cazuri informația este mai greu de identificat.
Prin caracterul aparte al unui dicționar, cititorii vor regăsi în paginile ce urmează informații despre eroi care au făcut parte din rezistența anticomunistă armată, cum ar fi Toma Arnăuțoiu sau Gheorghe Arsenescu, oameni politici exterminați mai ales în „închisoarea demnitarilor” de la Sighet, dar și membrii lotului Antonescu, executați în 1946 după procesul „Marii trădări naționale”.
Este o lectură care deschide apetitul pentru studierea regimului totalitar comunist, instaurat sub protecția Armatei Roșii și menținut apoi cu ajutorul organelor represive în frunte cu Securitatea, toate dirijate de conducerea Partidului Comunist.
În felicităm pe autor pentru acest demers și așteptăm continuarea promisă a proiectului.