Constantin Stancu
O istorie a jurnalismului din județul Hunedoara, în Contraatac, anul XVII, nr. 37, noiembrie 2016, pp. 99, 100; Boem@, anul IX, nr. 3 (97), martie 2017, pp. 30, 31.
Daniel Lăcătuș este pasionat de istoria locului unde trăiește, Călan, județul Hunedoara. Are avantajul de a fi scriitor, talentul îl ajută să vadă lucrurile în profunzime. Cartea sa de analiza unui fenomen, presa, este interesantă și necesară. Informațiile pe care le oferă cititorului aduc lumini și umbre peste o istorie destul de recentă. Istoria focalizată pe cuvântul scris cu energii mov. Presa din Hunedoara. Contribuții privind jurnalismul de investigație (Editura Ștef, Iași, 2016), este o carte care atrage prin dinamismul ei. Prin dramatismul implicit, greu de înțeles de cei care nu au bucuria vieții așa cum ne-a fost dată.
Jurnalismul dintr-o zonă complicată, o zonă cândva bogată și otrăvită, în același timp, a fost și este o activitatea riscantă. Autorul și-a asumat responsabilități, a cercetat fapte, oameni, arhive, jurnale, mituri. Curajul său vine din curiozitate, din dedicare, din modestie. Da, în zonă au fost și sunt jurnaliști speciali, capabili să ne pună istoria sub ochi, să ne provoace, să ne cucerească, să-și asume riscuri…Istoria presei a marcat istoria unor localități importante: Deva, Orăștie, Călan, Hunedoara, Valea Jiului. Jurnaliștii pasionați au făcut din orașele lor cetăți ale presei. Scrierile jurnaliștilor au revitalizat proiecte, au pus stavilă barbariei, pe cât s-a putut, au pus voia bună pe zidurile cetății, alături de vrăbii și lumini înalte. Redescoperim sau descoperim nume de ziare, adevărate opere jurnalistice, arta de a livra informația, marketingul subtil al cuvântului, toate au marcat vremurile. Deva, desigur, capitală de județ, a avut jurnale de ținută. Au fost implicate personalități ale societății. Petru Groza a dinamizat zona cu afacerile sale, cu agresiunea împotriva jurnaliștilor vinovați de „ofensă”, de manipularea populației etc.
Jurnalismul de investigație a fost tras la limita istoriei în perioada comunistă, Daniel Lăcătuș surprinde momentele acelea grele, jurnalistul de investigație a fost marginalizat, propaganda a luat locul acțiunii, viața a fost distrusă prin articole de ziar. Numele ziarelor se schimbă dramatic, cuvinte noi intră în circulație: roșu, nou, drumul socialismului, zori noi etc. Jocul acesta cu mintea cititorilor a fost regizat de partidul aflat la putere. Cum exista un singur partid, investigația devenise propagandă… După anul 1989 apare un nou fenomen: Libertatea, transformată în libertinaj, afectează libertatea presei. În spatele ziarelor apar oamenii politici, mogulii, manipulatorii. Jurnalistul, curajos, este pus între paranteze, eroul principal devine omul din spatele textelor scrise de aceștia, omul de la „butoane”.
Concurența pe piața liberă, lupta pentru putere a permis apariția unor articole importante, jurnaliștii au descoperit puterea documentării, cititorul informat nu mai accepta orice, formatorii de opinie erau atacați din toate părțile. Adevărul devenea un concept perimat pentru o societate în tranziție. Daniel Lăcătuș ne oferă o listă destul de întinsă de jurnaliști agresați, jurnaliști care au avut de suferit. Numele lor ar putea fi date uitării, ei au fost în linia întâi, însă… Anchetele desfășurate referitoare la libertatea presei au demonstrat că aceasta este aproximativă. Cartea ne prezintă portretul jurnalistului de investigație: curiozitate, cunoștințe solide din diferite domenii de activitate, curajul de a lupta cu puternicii zilei, capacitatea de a vedea esențialul în detalii minore, organizarea profesională, puterea de a intra și de a ieși din relații de orice fel. Lumina interioară care întărește individul în acțiunea de investigație. Daniel Lăcătuș ne prezintă o istorie a presei în ansamblu, o istorie a presei de investigație în detaliu.
Cartea are o introducere solidă semnată de Lect. univ. dr. Gabriel Hasmaţuchi, o bibliografie bogată, fotografii ale jurnalelor care au apărut în județul Hunedoara, fotografii de jurnaliști, un index bogat de publicații și instituții media, aspecte din viața comunităților unde au activat jurnaliștii de investigație, fotografii cu jurnaliști agresați, aflați în acțiune, pe teren…
O întrebare se impune: „Cât de liberă este presa în județul Hunedoara?” Dincolo de articolele de ziar, jurnaliștii au dus o viață complicată, riscantă, afectați de brutalitatea celor din umbră.
Lect. univ. dr. Viorel Nistor ne oferă o postfață serioasă, menită să pună în evidență importanța acestei cărți. Domnia sa reține: „Autorul Daniel Lăcătuș s-a născut în Călan, un oraș mineresc (prin poziție geografică), o așezare monoindustrială (creație comunistă) și o urbe „abandonată” (în zilele noastre), dar care „supraviețuiește”, asemenea întregii zone, nu prin interesul și grija guvernanților și politicienilor, cât prin harul și râvna unor „fii ai locului” ce văd și nu pot să accepte cum sub ochii noștri „moare o lume”, iar alteia nu-i este dată nicio șansă. Daniel Lăcătuș este un om al locului, dar este și un „spirit al locului”, o conștiință trează și vie, iar o parte din sine, cea dedicată publicisticii, a pus-o și în această nouă carte” (p. 106).
Daniel Lăcătuș a regizat acest film al presei de investigație cu talent, are concluzii pentru cititor, acestea au menirea de a ne fixa în memorie momentele de excepție din societatea românească. Reținem aceste note: „Gazetele din județul Hunedoara; liberale, țărăniste, de stânga, sau cu simpatii legionare, au jucat un rol important în toate perioadele esențiale ale istoriei presei române din Ardeal. Nu mai departe sfârșitul de secol XIX și începutul secolului al XX-lea, când presa cunoaște o puternică evoluție prin implicarea tot mai activa a elitei intelectuale în politicile editoriale, cum se poate remarca din conținutul lucrării de față. Cu o incursiune în istoria presei din județul Hunedoara, cartea cuprinde, în esență, rememorarea activității editoriale pe acest teritoriu, cu accent pe jurnalismul de investigație” (p. 101).
De reținut interviul cu jurnalista Mihaela Petroșan, cazul Ioan Barb, jurnaliștii și libera exprimare, poziția persoanelor publice față de libertatea presei, dramatismul profesiei la final de epocă și început de epocă.
Stilul lui Daniel Lăcătuș este precis, s-a documentat cu pasiune, a scris pentru a marca istoria jurnalismului în județul Hunedoara. Nu este singurul, este însă dedicat și sincer cu sine și cu cei din jurul său. Obiectivitatea i-a permis să finalizeze o analiză de substanță despre jurnalismul de investigație.